foka hala

FOKA d.o.o. nastala je 2000. godine, bavila se ekstruzijom HDPE filmova (polietilen visoke gustine). Inicijalna proizvodnja - kese za smeće u rolnama.

2001. godina, proširenje asortimana na ostale tipove kesa: tregerice, butik kese, kese za zamrzivač i drugo.

2002. godina, nastavak proširenja asortimana i početak flexo štampe do 6 boja.

2003. godina, rad na proširenju kapaciteta i osvajanje novih tržišta.

2003-2007. godina, uglavnom proširivanje kapaciteta i povećanje asortimana.

2008. godina, ulazak u nove tehnologije. Početak proizvodnje koekstrudiranih filmova, najnovije generacije po kvalitetu (visokotransparentni, visokoizdržljivi, sa malim odstupanjima u debljini i sl.).

2009. godina, rad na poboljšanju kvaliteta štampe, kupovina nove flexo štampe do 8 boja, odnosno mogućnost štampe 8+8 (obostrano). Ovim je zaokružen ciklus investicija tako da firma FOKA d.o.o. postaje lider na domaćem tržištu u proizvodnji filmova, svih tipova kesa, sa visokokvalitetnom štampom do nivoa fotografije.

2010. godina, osvajanje nove tehnologije. FOKA d.o.o. kupuje koekstruder (do 7 slojeva) za proizvodnju barijernih filmova i folija za termoforming. Kao rezultat tehnološkog unapređenja, u mogućnosti smo da ponudimo vakuum filmove i folije prilagođene svojstvima proizvoda koji se u njih pakuju.

Razvoj tehnologije konstantno je prisutan, prate se novi trendovi u svetu. Rezultat stalnog unapređivanja tehnologije jeste i proizvodnja degradibilnih filmova. Tipičan polietilenski film nije razgradiv. Uz određene dodatke polietilenskom filmu se može ubrzati razgradnja tako da postaje razgradiv. Polietilen izložen sunčevoj svetlosti (UV-zracima) menja svoju strukturu (dolazi do skraćivanja PE lanaca) i tako se razgrađuje. Kesa se razgrađuje u periodu 2-4 godine. Produkti razgradnje nisu toksični.

folije za kaširanje

folije za kaširanje

To su troslojno koekstrudirani PE filmovi (COEX PE filmovi) namenjeni  postupku lepljenja na druge vrste filmova i folija, pri čemu nastaju složene ambalažne folije (duplex, triplex,...) koje se koriste kao fleksibilna ambalaža.

Po zahtevu Kupca u mogućnosti smo da proizvedemo:
- HOT TACK filmove (za brze pakerice),
- EASY OPEN filmove (za fleksibilnu ambalažu koja se lako otvara),
- STRONG SEAL filmove (visokozavarljive filmove).

folije za pakovanje prehrambenih proizvoda

folije za pakovanje prehrambenih proizvoda

Prema zahtevu Kupca, a na osnovu svojstava proizvoda koji se pakuje, u mogućnosti smo da ponudimo širok spektar folija prilagođenih zahtevima proizvoda i mašine na kojoj se proizvod pakuje. Pred ostalih zahteva ove folije ispunjavaju i uslov zdravstvene ispranosti, odnosno dozvoljen kontakt sa prehrambenim proizvodima.

U okviru ove grupe proizvoda nalazi se i podgrupa visoko-barijernih koestrudiranih materijala za vakuum pakovanja:
- sastav ovih materijala obezbedjuje sveobuhvatna barijerna svojstva, kako prema vodenoj pari, tako i prema gasovima, što omogućava produženi rok trajanja proizvoda.
- kombinovanjem PE, EVOH i PA dobija se visoko-barijerni materijal koji pored izvanredniha barijernih svojstva prema gasovima, ima presudnu ulogu u očuvanju arome i ukusa proizvoda, odlično ponašanje prema vremenskim uslovima i dugotrajno održavanje vakuuma

folije za pakovanje neprehrambenih proizvoda

folije za pakovanje neprehrambenih proizvoda

Prema zahtevu Kupca, a na osnovu svojstava proizvoda koji se pakuje, u mogućnosti smo da ponudimo širok spektar folija prilagođenih zahtevima proizvoda i mašine na kojoj se proizvod pakuje.

folije za vakuum pakovanja TERMOFORING

folije za vakuum pakovanja TERMOFORING

U okviru ove grupe proizvoda nalaze se i barijerni i visoko-barijerni koestrudirani materijali za vakuum pakovanja:
- kombinovanjem PE, EVOH i PA dobijaju se brijerni i visoko-barijerni materijali koji pored izvanredniha barijernih svojstva prema gasovima, ima presudnu ulogu u očuvanju arome i ukusa proizvoda, odlično ponašanje prema vremenskim uslovima i dugotrajno održavanje vakuuma.
- materijali pomenutih kombinacija momogu se duboko izvlačiti, a potom vakuumirati, tako da se dobijaju izuzetna vakuum pakovanja, u kojima se uspešno čuvaju viršle, krupno i tanko sečeni suvomesnati proizvodi, sirevi, kikiriki,...

termoskupljajuća folija

termoskupljajuća folija

PE višeslojna termoskupljajuća folija odgovara najzahtevnijoj primeni i predstavlja najmoderniji oblik termoskupljajućih folija. Odabirom materijala i primenom sofisticiranih linija za koekstruziju u mogućnosti smo da ostvarimo visoka mehanička i optička svojstva PE filma, uz smanjenje njegove debljine. To je značajna ušteda, kako za njegovog korisnika, tako i za njegovo zbrinjavanje kao ambalažnog otpada.

Ova vrsta PE filmova štiti proizvod od prašine i prljavštine, od oštećenja i omogućava  lakše rukovanje tokom transporta (za zbirno pakovanje pića - vode, sokova, piva...) u plastičnim i staklenim bocama ili limenkama. Upotrebljavaju se za  pojedinačno pakovanje časopisa, novina, revija ili reklamnih letaka.

Izrađuju se klasične i visokotransparentne.

sintetički mesarski papir

sintetički mesarski papir

Proizvodi se u tabacima, bele je boje, otporan na vlagu, mast (idealan za pakovanje mesa, mesnih prerađevina, sireva, peciva, bureka… ). Može biti različitih formata, sa ili bez štampe (prilagođeno zahtevu Kupca). Sintetički papir ima masu od 25g/m², što znači da ga u 1kg sintetičkog papira ima 3-4 puta više od sličnih papira u upotrebi.

kese tregerice

kese tregerice

Kese se proizvode od polietilenske folije visoke gustine. Uprkos smanjenoj debljini materijala, kese imaju odličnu čvrstinu i trajnost. Isporučuju se u paketima ili na rolni, prema zahtevu Kupca. Kese tregerice uz ambalažnu imaju i promotivnu funkciju. Zbog toga, ovaj tip kesa treba da bude atraktivan, a reklamna poruka uočljiva. FOKA d.o.o. može ispuniti ove zahteve.

Prateći savremene trendove u ambalažnoj industriji, FOKA d.o.o. osvojila je i tehnologiju proizvodnje degradibilnih (razgradivih) kesa.

butik kese

butik kese

Kese se mogu proizvesti od polietilenske folije visoke gustine, niske gustine ili koekstrudiranog materijala. Ručka za nošenje može biti prorezana ili zavarena, a kesa može imati i faltu. Isporučuju se u paketima, prema zahtevu Kupca.

Po zahtevu Kupca u mogućnosti smo da proizvedemo:
- kese sa prorezanom ručkom,
- kese sa prorezanom, ojačanom ručkom (DKT) - lepljeno ojačanje,
- kese sa fleksibilnom ručkom (Flexi loop kese)

džakovi za pakovanje

džakovi za pakovanje

Prema zahtevima Kupaca, razvili smo čitav spektar proizvoda koji ispunjavaju i najstrože zahteve.

kese za zamrzivač

kese za zamrzivač

Deo standardnog proizvodnog programa FOKA d.o.o. jesu i kese za zamrzivače. Kese se proizvode od polietilena visoke gustine, veoma su tanke i izdržljive. U domaćinstvima se koriste za pakovanje životnih namirnica namenjenih dubokom zamrzavanju, ali su pogodne i za pakovanje praškastih namirnica, sendviča, itd. Kese su namotane u rolnu.

kese za smeće

kese za smeće

Deo standardnog proizvodnog programa FOKA d.o.o. jesu i kese za smeće. Kese se proizvode od polietilena visoke gustine, veoma su tanke i izdržljive. Kese za smeće se standardno isporučuju u crnoj boji, ali po zahtevima Kupaca isporučujemo ih i u drugim bojama. Kese su namotane u rolnu.

kese za pakovanje higijenskih proizvoda

kese za pakovanje higijenskih proizvoda

Prema zahtevima Kupaca, razvili smo čitav spektar proizvoda koji ispunjavaju i najstrože zahteve.

kese za brzu poštu

kese za brzu poštu

Prema zahtevima Kupaca, razvili smo čitav spektar proizvoda koji ispunjavaju i najstrože zahteve.